HTML

Rooibos – az afrikai mindenes

2007.11.03. 23:28 Jade Pot Teabolt



Alapteákat felvonultató kóstolónkban vöröslő afrikai teát kortyolgatunk.
Az eddig bemutatott teacsaládok (a fehér tea, gyümölcs tea, fekete tea és zöld tea) mindegyike Ázsiához köthető. Mostani kalandozásunk elvezet az ázsiai teagyökerektől, és Európa számára csak a XX. század második felében megismert/felismert afrikai „csoda italt”, a rooibos teát ízleljük.


A Dél-Afrika területén honos vörösbokor hosszú és egyenes, nyers ágaiból és ugyancsak vékony leveleiből származik a tea alapanyaga. A szüretelése egész nyáron folyamatos, azonban a cserjéket legalább másféléves korukig nem lehet feldolgozni.


Forrás:http://www.kapstadt.org


A leszedett zöld ágakat és leveleket apró darabokra vágják, majd egy rövid kb. 1 napos fermentációs időszak következik. Ekkor kapja meg a tea a rá jellemző „afrikai”, vöröses-barna színvilágát.




A rooibos tea rendkívülien gazdag ásványi anyagokban és – bár kisebb arányban, mint a zöld teában – antioxidáns hatása is bizonyított. Talán ennek köszönhető, hogy a nyugati világban a 90-es évek közepétől éli igazi aranykorát azok körében, akik tudatosan figyelnek életmódjukra, táplálkozásukra.
Ellentétben a tradicionális teafélékkel, a rooibos tea nem tartalmaz teint, illetve koffeint. Ennek köszönhetően kötöttségek nélkül, gyermekek és koffein érzékenyek számára is szabadon fogyasztható. Sőt, a természetgyógyászatban kifejezetten kiemelik jótékony hatását a vérnyomás csökkentésében és a görcsoldásban. Csersavmentességének is köszönhetően kiválóan csökkenti a gyomorégést, és a hozzá kapcsolódó bélpanaszokat.
 


A tea elkészítése:
Az elkészítése nem igényel precíz odafigyelést. A már említett csersav mentességének köszönhetően nem lehet túláztatni a teafüvet, és nyugodtan forrázható 100 C-os vizzel 8-10 percen keresztül.
Az elkészült tea vöröses színét nem lehet összetéveszteni más tea színével, emiatt célszerű is üvegpohárban tálalnunk. Jellegzetesen gazdag, édeskés ízvilága - ízesítő anyagok nélkül is – vitalitással telt nyugalmat áraszt. 


A Jade Pot Teabolt ajánlata a rooibos tea elkészítéséhez:

3 komment

Címkék: rooibos tea

A bejegyzés trackback címe:

https://teazo.blog.hu/api/trackback/id/tr76217538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drnéni · http://tiensmariadr.echt.hu/mas/drnona/gonseen 2007.11.04. 06:32:39

Sajnos, az emberek többsége nem teázik! Nagy kár!
Minden teának megvan a maga értéke.
Reggel egy pohár langyos tea jót tesz a szervezetnek,sokkal kellemesebben kezdi az ember a napot.
Pótolja az éjszakai folyadékhiányt.
Fűben,fában, teában orvosság!

inscius 2007.11.05. 22:07:48

a "rooibos tea" nem tea. Végül is bármilyen gyomnövényt meg lehet főzni vízben, a forrázatban ki lehet majd mutatni ilyen-olyan hatóanyagokat, az undorító ízt meg elnyomni sok cukorral meg citrommal. Kiváncsi lennék, hogy miért pont a roiboos lett ekkora divat mostanában, gyanítom, hogy azért, mert a teával ellentétben sokkal egyszerűbben és sokkal nagyobb területen termeszthető.

Huhmester 2007.11.06. 07:58:51

A rooibos "tea" egy afrikai cserjéből készül és az ott élők már nagyon régóta fogyasztják tudtommal. Az íze pedig kinek milyen igy kijelenteni hogy undorító hát.. neked nem izlik.
Én pl nem tudom meginni cukorral citrommal.
csak ízesítés nélkül vagy mézzel.
A kamilla is undorító? pedig forrázzák és tulajdonképpen gyomnövény.
süti beállítások módosítása