HTML

Hogyan készül az igazán finom tea? II.

2008.01.07. 22:10 Jade Pot Teabolt

A tealevelekben frissítő hatásukat nézve 2 féle aktív anyag található: a tein és a tanin. A tein - a koffeinhez hasonló stimuláns anyag - a forróvíz hatására 1-2 perc alatt felszabadul a levelekből, a tanin azonban folyamatosan jelen marad a teavízben az áztatás ideje alatt. Így lehetséges az, hogy a megfelelően élénkítő hatású tea készítésénél különös figyelmet kell fordítani az áztatási időre.

A tealevelek áztatásához olyan szűrőt használjunk, melyben elegendő hely van a tealevelek kibomlásához, hiszen gyakran a tealevél mérete az áztatás hatására megduplázódik. (Bővebben az eszközökről...)

A forrázás időtartama mindig igazodjon a tea fajtájához:

- Assam és Darjeeling tea esetén 3-4 perc,

- kínai zöld tea esetén 3-5 perc,

- japán zöld teák esetén 1-3 perc,

- félig erjesztett zöld teák (oolong teák) esetén 2-5 perc.

Az áztatási idő és a csersav tartalom összefüggéséről korábbi bejegyzéseinkben már olvashattál.

A következő alkalommal a megfelelő teáskanna és teáscsésze ismérveiről ejtünk néhány szót.

2 komment

Címkék: tea zöld tea fekete tea

A bejegyzés trackback címe:

https://teazo.blog.hu/api/trackback/id/tr17288826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Naxa 2008.01.16. 14:42:20

Sziasztok!

Nekem egy elég "avatatlan" kérdésem lenne! Bár később szeretnék a teázás szertartásával részletesebben megismerkedni, most csak azt szeretném kérdezni, hogy hogyan lehet olyan teát készíteni, ami minél inkább ébren tart? Egyetemista vagyok, és egyelőre a filteres zöld teás megoldás esik a lehetőségek közé, és nem tudom, ennek van-e egyáltalán értelme. Nem igazán szeretem a kávét, és szeretnék inkább teázni, de sajnos teljesen műveletlen vagyok...
Ezen kívül az is érdekelne, hogy melyik teát általában mikor szüretelik?
Köszi!
Naxa

Jade Pot Teabolt 2008.01.16. 21:34:50

Ismerős probléma... ;-)

A filteres teák közül bizony a nagy márkák ritkán hozzák az elvárt minőséget és hatást. A valódi szálas teák közül a megfelelően elkészített fekete és zöld tea azonban egyaránt alkalmas a testi és szellemi éberség megőrzésére, anélkül hogy "ideges" tüneteket okozna, mint a koffein.
Ha a koffein hatására túlzottan felpörög a "motor" a koncentrációd megoszlik, és amilyen gyorsan jött a hirtelen felpörgésed, olyan gyorsan el is múlik.

Hogy ezt elkerüld, javaslom számodra - a fekete és zöld teán kívül - a matét. Hogy miért? Tapasztalatom szerint ez egy rendkívül hatékony és "okos" energiaital. Ha többet szeretnél megtudni róla, akkor olvasd el a "Nyugodt erő záloga" bejegyzésünket. (A mate naplemente egyébként akciós áruházunkban...)

Egy kis érdekesség:
Az általad alkalmazott módszer szélsőséges fajtája az úgynevezett "dobi". A börtön falai között a szenvedélybetegségre fogékony elkövetők gyakran alkalmazott módszere, hogy összegyűjtenek 8-10 filtert és néhány perc alatt kiáztatják őket forróvízben.
Noha a tea tein tartalma valóban kevésbé ad "lórugás" szerű löketet, de hosszabb időn keresztül biztosítja az éberségi szintet, mint a koffein. Ennek oka, hogy a stimulációért felelős anyagok a bélrendszerben is és nem csak a gyomorban szívódnak fel.

A szüreteléssel kapcsolatban külön bejegyzést fogunk készíteni még januárban!
süti beállítások módosítása