A tealevelekben frissítő hatásukat nézve 2 féle aktív anyag található: a tein és a tanin. A tein - a koffeinhez hasonló stimuláns anyag - a forróvíz hatására 1-2 perc alatt felszabadul a levelekből, a tanin azonban folyamatosan jelen marad a teavízben az áztatás ideje alatt. Így lehetséges az, hogy a megfelelően élénkítő hatású tea készítésénél különös figyelmet kell fordítani az áztatási időre.
A tealevelek áztatásához olyan szűrőt használjunk, melyben elegendő hely van a tealevelek kibomlásához, hiszen gyakran a tealevél mérete az áztatás hatására megduplázódik. (Bővebben az eszközökről...)
A forrázás időtartama mindig igazodjon a tea fajtájához:
- Assam és Darjeeling tea esetén 3-4 perc,
- kínai zöld tea esetén 3-5 perc,
- japán zöld teák esetén 1-3 perc,
- félig erjesztett zöld teák (oolong teák) esetén 2-5 perc.
Az áztatási idő és a csersav tartalom összefüggéséről korábbi bejegyzéseinkben már olvashattál.
A következő alkalommal a megfelelő teáskanna és teáscsésze ismérveiről ejtünk néhány szót.