HTML

A nyugodt erő záloga

2007.11.13. 09:47 Jade Pot Teabolt


A tradicionális alapteák bemutatása a mai bejegyzéssel az utolsó állomáshoz érkezett. Ígéretünkhöz híven kalandozunk a teák birodalmában, s elhagyva Afrikát egy Dél-Amerikában honos italt, a matét mutatjuk be Neked.
 

"A legenda szerint Dél-Amerikában a guarani indiánokat meglátogatta a Hold és a Felhők istennője, de a békés emberek helyett egy jaguárral találkoztak, amely megtámadni készült őket. Egy öregember megmentette az istennőket, akik ajándékként olyan új növényt adtak neki, amiből elkészíthette a barátság italát." forrás: hirado.hu/MTI

Az eredetileg Paraguayban és Braziliában honos vadon élő mate 6-8 méteres gömbkoronájú fa, míg a folyamatos gonozás alatt áló mate kistermetű, bokros örökzöld növény. Levélrügyeit és zsenge leveleit kétévente szüretelik, aprítják (egyes vidékeken a leveles szárakat is felaprítják a teához), majd - típusától függő mennyiségben - egy enyhe pörkölést is kap.



























A kép forrása: http://www.dkimages.com

A matéból elkészült főzet hatóanyaga a matein. A koffeinhez közel álló erős stimuláns anyag azonban mechanizmusában másképpen hat szervezetünkre, mint az elsődleges koffein forrásaink (pl. a kávé). Élénkítő hatása függ az idegrendszerünk aktuális készenléti szintjétől, így szabályozva annak működését: jelentősen élénkít, ha fáradtnak érezzük magunkat és ellazít, ha izgatottak vagyunk.
 



A kép forrása: www.jadepot.hu

És élettanilag kedvező hatásai itt még nem érnek véget. A mate jelentős ásványi anyag (káliumot, nátriumot, mangánt, magnéziumot) és vitamin (A-, B1-, B2- és C-vitamint, valamint riboflavint) forrás. Növeli a HDL (hasznos koleszterin) szintet, ezzel is csökkentve a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Összetétele révén kifejezetten ajánlott sportolóknak is.

A mate tea mindemelett - megfelelő mennyiségű testmozgás és tápanyag bevitellel együtt - segít az ideális testsúly elérésében is, mivel csökkenti az éhségérzetünket és serkenti a tápanyagcserét.
A kész mate főzetnél elkerülhetetlen, hogy beszéljünk a jellegzetes tálalási módjáról is, nevezetesen a rumbatökből készített mate-tökről és a fémből készült mate pipáról, a bombilláról.


A kép forrása: http://www.teadesign.biz

A tradicionális mate készítésénél a mate-tökbe helyezik a leveleket, majd forró vizet öntenek rá. 10-15 perc áztatás után ízlés szerint édesítik és forrón fogyasztják a bombillán keresztül.
A tea készítésénél 70-80 celsius fok közötti vizet használjunk. Mivel nincs csersav tartama, nem lehet túláztatni. Természetesen a mate fogyasztási módja (tökben, vagy anélkül) semmiben nem csökkenti annak egészségre gyakorolt kedvező tulajdonságait.

A mate tea elkészítéséhez javasolt termékek a Jade Pot Teabolt polcairól:

Szólj hozzá!

Címkék: tea mate

A bejegyzés trackback címe:

https://teazo.blog.hu/api/trackback/id/tr80227453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása