Az eddigi bejegyzésekben a "teavilág" két tradicionális mérföldkövét látogattuk meg. Rövid áttekintést kaptunk arról, hogy mi a különbség a zöld tea és a fekete tea között, valamint betekintést nyertünk, hogy miből készül a valódi gyümölcs tea.
A mai kalandozásunk során - folytatva az alapteák családjainak bejárását - ízleljünk bele a hungaricumnak éppen nem nevezhető, ám annál különlegesebb "Pai Mu Tan" fehér teába.

És valóban különleges ez a tea. A kínából származó teát csak az év egy bizonyos szakaszában lehetséges begyűjteni és akkor is csak pár napig. Kapkodi azonban nem célszerű, mert ügyelni kell arra, hogy a gazdag hatóanyagok csakis a még ki nem nyílt tearügyekben találhatóak. Ezután a leszedett tearügyeket - figyelve azok épségére - vékony rétegbe napra terítik. 2 napon keresztül szárítják, mindenféle mesterséges, vagy mechanikus behatás nélkül. A szárítási folyamat során kézzel forgatják át a tearügyeket, így segítve a nedvességtartalom csökkentését.
A leírt eljárásból már elképzelhető, hogy mi miatt nevezték a fehér teát a "császárok italának". Főleg ha kiegészítjük azzal a legendával, hogy a császár teáját csak szüzek érinthették, a tearügyeket pedig aranyollóval szüretelték. Nos legenda ide vagy oda, manapság is egy igazi különlegességnek számít ez a fajta. Népszerűségének titka, hogy a természetben alig létezik még egy olyan univerzális csodaszer - a korrektség végett leszámítva a fokhagymát és az aloe verát - amely ilyen koncentráltan tartalmazna természetes antioxidáns anyagokat, segítve ezzel a meggyengült szervezet erősödését, a tudatos roborációt. És ezzel az anyaggal sikeressen szállhatunk szembe azokkal a sejtromboló anyagokkal is, amelyek felelősek az egyes sejtburjánzással járó (daganatos) megbetegedésekért.
Az elkészült teáról:
Tévhit, hogy a fehér tea nem tartalmaz teint. Az ideális koffein tartalmának köszönhetően kiegyensúlyozottan élénkít,hosszútávon javítva koncentrációnkat is.
A tealeveleket forró, de nem lobogó 70 Cº-os vízzel kell leönteni, majd 5-7 perc áztatás után fogyasztható. Mivel nem megy végig hosszas fermentációs folyamaton, ízvilága a fekete teákhoz képest kevéssé karakteres. Lágy, finoman édeskés íze az elfogyasztását követően is hosszan megmarad "ízlelőink" emlékében.
A "Pai Mu Tan" fehér tea elkészítéséhez javasolt Jade Pot kellékek:
- kínai bögre.