Alapteákat felvonultató kóstolónkban vöröslő afrikai teát kortyolgatunk.
Az eddig bemutatott teacsaládok (a fehér tea, gyümölcs tea, fekete tea és zöld tea) mindegyike Ázsiához köthető. Mostani kalandozásunk elvezet az ázsiai teagyökerektől, és Európa számára csak a XX. század második felében megismert/felismert afrikai „csoda italt”, a rooibos teát ízleljük.
A Dél-Afrika területén honos vörösbokor hosszú és egyenes, nyers ágaiból és ugyancsak vékony leveleiből származik a tea alapanyaga. A szüretelése egész nyáron folyamatos, azonban a cserjéket legalább másféléves korukig nem lehet feldolgozni.

Forrás:http://www.kapstadt.org
A leszedett zöld ágakat és leveleket apró darabokra vágják, majd egy rövid kb. 1 napos fermentációs időszak következik. Ekkor kapja meg a tea a rá jellemző „afrikai”, vöröses-barna színvilágát.
A rooibos tea rendkívülien gazdag ásványi anyagokban és – bár kisebb arányban, mint a zöld teában – antioxidáns hatása is bizonyított. Talán ennek köszönhető, hogy a nyugati világban a 90-es évek közepétől éli igazi aranykorát azok körében, akik tudatosan figyelnek életmódjukra, táplálkozásukra.
Ellentétben a tradicionális teafélékkel, a rooibos tea nem tartalmaz teint, illetve koffeint. Ennek köszönhetően kötöttségek nélkül, gyermekek és koffein érzékenyek számára is szabadon fogyasztható. Sőt, a természetgyógyászatban kifejezetten kiemelik jótékony hatását a vérnyomás csökkentésében és a görcsoldásban. Csersavmentességének is köszönhetően kiválóan csökkenti a gyomorégést, és a hozzá kapcsolódó bélpanaszokat.
A tea elkészítése:
Az elkészítése nem igényel precíz odafigyelést. A már említett csersav mentességének köszönhetően nem lehet túláztatni a teafüvet, és nyugodtan forrázható 100 C-os vizzel 8-10 percen keresztül.
Az elkészült tea vöröses színét nem lehet összetéveszteni más tea színével, emiatt célszerű is üvegpohárban tálalnunk. Jellegzetesen gazdag, édeskés ízvilága - ízesítő anyagok nélkül is – vitalitással telt nyugalmat áraszt.
A Jade Pot Teabolt ajánlata a rooibos tea elkészítéséhez: