HTML

Mandulás zöld tea

2007.10.20. 09:36 Jade Pot Teabolt


A mai napon egy könnyű, édeskés teát veszünk szemügyre, a mandulás zöld teát. A Jade Pot mandulás zöld tea keverék összetevőiben kigyensúlyozott és letisztult, fő alkotó elemei a zöld tea, mandula szeletek (nem aprított!), valamint lime virág.






A zöld tea kétség kívül divatját éli (pláne ilyen időben...). Azonban a popularitásának köszönhetően sok tévhit keletkezett vele kapcsolatban. (pl.:nincs benne annyi koffein, mint a fekete teában; más teacserjéből készül mint a fekete tea; stb.)
Amíg kellő hőmérsékletre - kb. 80 celsius fokra - emelkedik a teavízünk, röviden nézzünk utána mit is takar ez a szó, hogy zöld tea.

A zöld tea alapjául szolgáló cserje levele teljes mértékben azonos, a "hagyományos" fekete teáéval. Különbséget a két fajta között a levelek kezelésében találunk. Azonban ez a kezelés a két tea tulajdonságait gyökeresen megváltoztatja. Mit is jelent ez a gyakorlatban?

A tealevelek leszedése után - a fekete tea esetében - a szárítási folyamatot egy oxidációs eljárás követi. Ennek a folyamatnak a következménye, hogy a levélben található erőteljes antioxidáns anyagok átalakulnak egy visszafogottan aktív anyaggá, azonban ízvilága karakteresebbé és összetettebbé válik. A valódi fekete tea markáns íze, erőteljes fekete színe miatt kávé helyett is fogyaszthatjuk. A benne található koffein meghaladja a kávé koffein tartalmát, azonban hatásmechanizmusa miatt - nem lökésszerűen szívódik fel - kiegyensúlyozott és természetes felfrissülést nyújt. 

A zöld tea koffeinhez hasonló tein tartalma, s annak hatásmechanizmusa megyegyezik a fent leirtakkal, de lássuk a különbséget! A zöld tea készítésénél, a levelek szárítása után nem megy át a tea ezen az oxidációs folyamaton. Emiatt az antioxidáns anyagok sértetlenül maradhatnak, s ez jelentősen befolyásolja a tea karakterét is. Fogyasztásakor ezek az anyagok bekerülnek a szervezetbe, melynek jótékony hatásáról itt olvashatsz.

Most, hogy elkészült a teavíz, s előkészítettem a mandulás zöld teát is, felhívom a figyelmet egy fontos mozzanatra. Zöld tea készítése esetén soha ne használjunk 80 celsius foknál melegebb vizet, s különösen figyeljük az áztatási időt! Az optimális ízhatás elérésére 2-3 percet áztassuk a teafüvet, mivel a tea ízhatásáért felelős csersav- és teintartalom miatt a tea íze hamar leromolhat, tetjén olajos réteg keletkezhet.

Az elkészült teáról: kellemes, könnyed ízvilág jellemzi. Édeskés, friss íze és lágysága feminim jegyeket mutat. Pazar élmény így október közepén, egy északi hidegfront kellős közepén. Hogy Te is átérezhesd ezt az ízélményt ajánlom figyelmedbe az alábbi Jade Pot termékeket:

Add át magad a teázás élvezetének és meglátod, megéri!

Szólj hozzá!

Címkék: zöld tea mandulás tea

A bejegyzés trackback címe:

https://teazo.blog.hu/api/trackback/id/tr17201884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása